Loader
Creative Community
4948
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-4948,bridge-core-2.1.2,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-19.9,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Creative Community

Meet & Greet with wonderful people

Wij Newhorizon-ers interviewen regelmatig kunstenaars en designers die ons omringen. Van dichtbij: De Heesterveld Creative Community is een belangrijke broedplaats voor kunstenaars. Zij wonen en werken om ons heen. Van veraf: Wij bezoeken vaak expo’s en andere manifestaties, waarbij we contact zoeken met bijzondere creatieven. Veel plezier en Share The Inspiration!

Contact ons

Zo gebruik je mensenmest

Onze creatieven van Newhorizonz namen onlangs een kijkje bij Broodje Poep, een project in samenwerking met Social Designer Fides Lapidaire, droog toillet expert Fedde Jorritsma (Local Wise) en circulair adviseur Sven (KNN). Daarover spraken wij met betrokkene Nikki Nicolai bij de jaarlijkse Dutch Design Week in Eindhoven. In dat gesprek vertelde zij onder andere hoe bruikbaar en duurzaam mensenmest eigenlijk is.

“Voor het maken van compost heb je mensen nodig die gaan poepen. Poep en plas zijn beiden enorm voedzaam en bruikbaar om te composteren. Je moet er wel voor zorgen dat het niet te vochtig is, want anders krijg je geen goede mest. Momenteel spoelen we onze poep en plas door met spoeltoiletten. Het probleem hiervan is, dat we dit doorspoelen met ons drinkwater. Bovendien verdunt het water de voedingstoffen in de poep en plas zodanig dat het moeilijk terug te winnen is. Hoelang het duurt voordat je compost hebt, ligt aan welke methode je gebruikt, hitte of tijd. Met hitte kan het vrij snel gebeuren. Wijzelf gebruiken een Bio Meijer die door middel van tijd composteert. Dit duurt minimaal een jaar. Het hele proces van de poepbeurt tot aan het broodje dat verkocht wordt duurt anderhalf jaar op de manier hoe we nu composteren. Compost wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen ofwel alles wat in en op de grond groeit. Wij gebruiken het voor ingrediënten zoals graan, komkommer of tomaat die in onze “broodjes poep” komen. Er zitten namelijk voedingsstoffen in, die planten beter- en mooier laten groeien. Het proces van het composteren van menselijke ontlasting is niks nieuws. Met het composteren van onze poep en plas voeden wij onze aarde waarin wij indirect onszelf voeden. Vroeger werd deze methode veel vaker toegepast dan tegenwoordig, omdat het nu als een taboe wordt gezien. Wij willen dat taboe met Broodje Poep graag doorbreken. Wij doen het zelfs al! Volgend jaar zijn wij op vele festivals te zien met onze foodtruck en daarnaast willen we ook infrastructuur aanleggen in de vorm van composttoiletten.” Voor meer informatie kun je naar www.broodjepoep.com gaan. Fotografie: Klant in Zicht, Marielle Lapidaire

Zo vertelt textiel wie je bent

Onze creatieven van Newhorizonz interviewden onlangs de Deense ontwerper Julie Helles Eriksen. Zij studeerde dit jaar af aan de Design Academy Eindhoven. In dat gesprek vertelde Julie dat ze zich richt op conceptueel werk waarbij textiel de grenzen tussen identiteit, technologie en duurzaamheid verlegt.
“Ik heb gekeken hoe textiel wordt gebruikt om uit te drukken wie we zijn en hoe textiel informatie op een andere manier kan vasthouden, omdat onze identiteit vandaag niet alleen fysiek is, maar ook digitaal en flexibeler. Ik wil de wereld laten zien hoe mijn textiel communiceert. Daarom heb ik verschillende soorten textiel die op drie verschillende manieren met het onderwerp werken. Ik begon mijn onderzoek voor dit project door te kijken naar oude tapijten van vorsten en hoe zij zichzelf vertegenwoordigden. Toen heb ik het vergeleken met hoe we onszelf vandaag allemaal vertegenwoordigen op sociale media. Ik zag nogal wat overeenkomsten in de manier waarop we onszelf vertegenwoordigen. Het verschil is dat je op sociale media nieuwe informatie kunt blijven uploaden naar je digitale wandtapijt. Ik heb het textiel gecreëerd met behulp van mijn onderzoek naar onze fysieke en digitale identiteit. Het eerste stuk dat ik heb gemaakt, laat direct zien hoe je die twee samen kunt voegen. Ik gebruikte superkleine computers die ik heb verbonden met het textiel. Het idee is dat je vervolgens nieuwe afbeeldingen naar de schermen kunt uploaden, wanneer je nieuwe informatie naar je digitale identiteit uploadt. Met een ander stuk dat ik heb gemaakt, kun je nieuwe gezichten op het textiel borduren wanneer je nieuwe afbeeldingen van jezelf plaatst. Het werkt ook met een hele kleine computer die is aangesloten op een sensor in elke hoek van het textiel. Wanneer je je hand op de sensor plaatst, kun je het textiel voelen trillen. Het is een soort metafoor voor wanneer je interactie hebt met je identiteit, omdat die verandert. Wat ik doe, is echt naar de kern van textiel kijken en hoe ze dan communiceren. Bij een vorig project maakte ik een jas met ingebouwde QR-codes, maar verborg ze in het textiel. Ik wilde een ontwerp kunnen maken waarbij de QR-code er niet zou zijn, omdat het vrij beperkt is in de esthetiek. Alle textiel die ik je heb laten zien, heeft een esthetiek van tekenen. Dat is iets wat ik uit mijn onderzoek naar wandtapijten heb gehaald. Want toen ze deze oude wandtapijten maakten, maakten ze altijd eerst een één op één tekening. Ik vond dat een interessant feit en wilde het ook in mijn eigen textiel gebruiken. Het verwijst naar deze oude technieken.”

Contact ons